Willem Berents – Filmmaker/ Regisseur/ Scenarist

Voordat Willem filmmaker werd, studeerde hij Literatuurwetenschap aan de Universiteit van Tilburg en Antwerpen en werkte daarna als zelfstandig tekstschrijver, redacteur, educatief auteur & projectleider in de uitgeverij. Als ontwerper van educatieve concepten voor het natuur- en biologieonderwijs introduceerde hij het gebruik van filmbeelden ten behoeve van specifieke en individuele leerstijlen. Zo ontdekte hij de liefde voor het maken van film in het algemeen en natuurfilm in het bijzonder. Een carrièreswitch was het gevolg.

De rest is geschiedenis.

 

Inmiddels werkt Willem al ruim 15 jaar als zelfstandig filmmaker. In die hoedanigheid werkte hij mee aan de bioscoopsuccessen Holland, Natuur in de Delta (2015) en De Wilde Stad (2018). Hij drukte een stempel op het grootste archief aan natuurbeelden in Nederland – thans in beheer bij het Instituut voor Beeld en Geluid – en filmde in alle uithoeken van de wereld. 

 

Voor Wild Port of Europe ontwikkelde hij samen met zijn vrouw Melanie Kutzke het concept. Hijscheef het scenario en is de regisseur van deze film. En hij filmde zelf gedurende drie jaar lang in het veld alle noodzakelijke beelden samen met zijn team van cameramensen.

 

Willem is een verhalenverteller pur sang. Het is zijn ambitie om natuurfilm poëtisch-literaire betekenis te geven.

Veldkijker.nl