Port of Rotterdam | De Nieuwe Wildernis 2 speelt in de havens van Moerdijk en Rotterdam

bron: PortOfRotterdam.com

Foto: Freek van Arkel / Havenbedrijf

De havens van Rotterdam en Moerdijk vormen het decor voor De Nieuwe Wildernis 2 – Wild Port of Europe. Deze natuurfilm verschijnt in 2020 in de bioscoop en is de opvolger van de meest succesvolle Nederlandse natuurfilm tot nu toe: De Nieuwe Wildernis (2013; Gouden Kalf voor Beste film; 700.000 bezoekers). De nieuwe bioscoopfilm is een coproductie van EMS FILMS en Veldkijker.

De Nieuwe Wildernis 2 – Wild Port of Europe vertelt het verhaal van de onverwachte rijkdom, veerkracht en dynamiek van de natuur in het grootste en drukste transport- en industriegebied van Europa. Het speelt zich af binnen twee werelden die onverenigbaar lijken: de wereld van zware industrie en groots transport aan de ene kant en die van de vrije en spontane natuur aan de andere kant. De film laat zien hoe de natuur zich in dit economische hart van Nederland – tegen alle verwachtingen in – even zo dynamisch ontwikkelt als de menselijke bedrijvigheid

Natuurgebied versus industriegebied
Het decor van de eerste film, De Nieuwe Wildernis, was een gebied dat oorspronkelijk was bestemd voor industrie. Doordat het ongemoeid werd gelaten, groeide het – bijna onbedoeld – uit tot een van de rijkste natuurgebieden in Europa en een wereldwijd voorbeeld van Rewilding.
Voor De Nieuwe Wildernis 2 – Wild Port of Europe kiezen de makers juist voor een omgeving die bewust volledig tot industriegebied is ontwikkeld: de havens van Rotterdam en Moerdijk, en omliggende industriegebieden. Hier ontwikkelt de natuur zich spontaan tot een bijzonder dynamisch ecosysteem

(Re-)cycle of life
De levenscyclus van planten en dieren in de Poort van Europa kent een onverwachte, extra dimensie. Hier gaat immers alles voortdurend op de schop. Hun leefomgeving wordt voortdurend omgevormd en hergebruikt. Niets blijft bij het oude. De ‘traditionele’ cycle-of-life verandert in een Re-cycle of life. Letterlijk en figuurlijk!
Deze dynamiek stelt bijzondere eisen aan de bewoners en vraagt om durf, pioniersgeest en een enorm aanpassingsvermogen. Sommige soorten blijken daar verrassend goed in te zijn! De Nieuwe Wildernis 2 – Wild Port of Europe vertelt hun verhaal.

Samenwerking met havenbedrijven
De havenbedrijven van Rotterdam en Moerdijk verlenen hun medewerking aan deze film, want die past uitstekend in hun “streven naar het toevoegen van economische en maatschappelijke waarden en het realiseren van duurzame groei”, zegt Ronald Paul, COO van het Havenbedrijf Rotterdam. “De beheerders van het Havenbedrijf besteden veel aandacht aan de flora en fauna van het haven- en industriegebied. We hebben er vertrouwen in dat de film laat zien hoe natuur en industrie in de haven samengaan.”

EMS FILMS         VELDKIJKER         DUTCH NATURE FILMS