Wild Port of Europe – is een co-productie van Veldkijker in samenwerking met EMS Films

De film komt in 2022 in de bioscoop

Wild Port of Europe  is een gedramatiseerde natuurfilm over de onverwachte rijkdom, veerkracht en dynamiek van de natuur in het grootste en drukste aaneengesloten transport- en industriegebied van Europa.

De setting wordt gevormd door Port of Rotterdam, de Nieuwe Waterweg, de Oude en Nieuwe Maas, Port of Moerdijk, het Hollands Diep en de omliggende industriegebieden. Hier ligt het (economische) zwaartepunt van de Nederlandse productie- en transporteconomie.

De film is een ode aan de bijzondere flora en fauna die zich in deze gebieden, tegen alle verwachtingen in, minstens zo rijk – zo niet rijker en diverser – ontwikkelt als de natuur in onze Nederlandse nationale parken. Op de snijlijn tussen ogenschijnlijke tegenpolen – industrie en natuur – evolueert de klassieke ‘cycle of life’ hier tot de ‘Re-cycle of life’.

Het verhaal van Wild Port of Europe wordt geheel verteld vanuit het perspectief van de dieren die in deze drukke havengebieden leven. De individuele karakters nemen de kijker mee in de aandoenlijke, de dramatische, maar ook de humoristische momenten in hun levens. De industriële omgeving en de menselijke bedrijvigheid vormen daarbij het kader en komen ook als zodanig in beeld.

Dit is Wild Port of Europe! Enigszins onbedoeld.

 

Zeehonden, egels, patrijzen, tapuiten, van oorsprong Chinese wolhandkrabben en ontelbare zeldzame orchideeën… Onverwacht duiken al deze planten en dieren op in de nieuwe ruimte die de mens creëert voor zichzelf; voor zijn industrie; zijn logistieke operaties en zijn energiebehoefte. Tot voor kort was ‘de natuur’ daarbij de gedoodverfde verliezer. Maar dat tij begint te keren. Want de wereldwijde, dramatische val in de biodiversiteit en de dreigende gevolgen van klimaatverandering verlangen een andere koers…

 

Her en der verschijnen immense windmolenparken en uitgestrekte velden met zonnepanelen. IJzererts krijgt een make-over en transformeert tijdens een retourtje Duitsland tot de basis voor windenergie op zee. En afvalbergen worden herbenoemd tot rijke verzamelingen van grondstoffen. Duurzaamheid en de symbiose van industrie en gecreëerde, tijdelijke en spontane natuur is hèt nieuwe thema! De schijnbaar totaal tegengestelde werelden van industrie en natuur lijken in de praktijk opeens verenigbaar.

 

Bedrijven, overheden en natuurbeheerders zijn zich meer en meer bewust van hun maatschappelijke rol en verantwoordelijkheid voor een ‘groene’ omgeving. Daarvan profiteert ook de flora en fauna in het gebied. Die krijgt nieuwe ruimte en nieuwe kansen. Eerst in tijdelijke natuur… En waar het kan ook definitief, op de schrale graslanden van de leiding stroken, op natuurlijke oevers langs de getijde rivieren, in vogelvalleien en in permanente zandwallen bij nieuwe poelen; maar ook op groene daken, aan schoorstenen, aan gevels en tussen de gebouwen…

 

 

Het idee voor de film ontstond nadat Veldkijker in 2016 in de unieke gelegenheid kwam om natuuropnamen te maken op het industrieterrein van Shell Moerdijk ten bate van de beeldencollectie van Stichting Natuurbeelden en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Voor de ontwikkeling en uitvoering van de film hebben Veldkijker en EMS Films de handen ineen geslagen. 

EMS FILMS         VELDKIJKER         DUTCH NATURE FILMS