Eric Vloeimans – Componist filmmuziek

foto:Nico Brons

Eric Vloeimans (1963) is een improviserend trompettist en componist die de term ‘jazz’ voor zijn muziek te beperkend vindt. Zijn werk wordt gekenmerkt door een melodische en lyrische kracht, en een karakteristiek, individueel geluid dat in de meer ingetogen stukken fluwelig of fluisterend wordt genoemd. Zijn motto is: ‘Ik maak muziek voor miljoenen, maar die heb ik nog niet allemaal bereikt’. Hij geeft daarbij echter nooit toe aan de smaak van het grote publiek, en blijft altijd zichzelf. 

Vloeimans studeerde aan het Rotterdams Conservatorium; aanvankelijk klassiek trompet, later op de jazzopleiding. In de Verenigde Staten volgde hij lessen bij Donald Byrd en maakte hij deel uit van de bigbands van Frank Foster en Mercer Ellington.

Begin jaren ’90 wordt Vloeimans gerekend tot een generatie jonge musici die bebop combineert met invloeden uit de rock en de typisch Nederlandse vrije improvisatie, maar al gauw ontwikkelt hij zijn eigen onmiskenbare geluid en stijl. Hij leidt vanaf het begin een eigen kwartet en maakt hiermee zijn plaatdebuut in 1991.

Vanaf 2007 is de trompettist zeer actief met zijn elektrische band Gatecrash, waarin funk- en rockelementen doorklinken. Het wordt vaak Vloeimans’ persoonlijke versie van ‘electric Miles’ genoemd. Daarnaast blijft hij andere projecten ontplooien, zoals de groep Oliver’s Cinema, met accordeonist Tuur Florizoone en cellist Jörg Brinkmann, waarmee hij ‘soundtracks voor imaginaire films’ maakt.

In de loop der jaren is Eric Vloeimans diverse eenmalige partnerschappen aangegaan met gelijkgestemde muzikanten in binnen- en buitenland. Het album Bitches and Fairy Tales bezorgde hem in 1998 zijn eerste Edison. In 2001 wordt Vloeimans de Boy Edgar Prijs toegekend, in 2002 de Bird Award van het North Sea Jazz Festival. Diverse van zijn cd’s in de jaren daarna winnen een Edison. In 2011 ontvangt Eric Vloeimans de Gouden Notenkraker, en in 2016 de Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant Muziekprijs.

Eind 2020 ontvangt hij de Edison Oeuvreprijs. Op dat moment is Eric Vloeimans al bezig met het schrijven van de filmmuziek voor Wild Port of Europe. Vanuit een basisbezetting in trompet, cello en drums moet de muziek in de film een uniek soundscore opleveren die nog niet eerder in een natuurfilm is toegepast.

Eric Vloeimans speelt een Hub van Laar-trompet.

ericvloeimans.nl