Chemie Magazine | De Nieuwe Wildernis 2.0 – Ode aan de flora en fauna in de havens van Moerdijk en Rotterdam

bron: VNCI.nl

De Nieuwe Wildernis 2.0 – Wild Port of Europe is een natuurfilm over de spectaculaire rijkdom, veerkracht en dynamiek van de natuur in het grootste en drukste aaneengesloten transport- en industriegebied van Europa: de Port of Rotterdam, de Nieuwe Waterweg, de Oude en Nieuwe Maas, Port of Moerdijk, het Hollands Diep en de omliggende industriegebieden.

De film is een ode aan de bijzondere flora en fauna die zich in deze industriële gebieden minstens zo rijk, zo niet rijker en diverser, ontwikkelt als de natuur in de Nederlandse nationale parken. Het leven op de snijlijn tussen de ogenschijnlijke tegenpolen industrie en natuur wordt in beeld gebracht vanuit het perspectief van de dieren die in dit industriegebied leven. En dat zijn er veel. Dat komt volgens de makers doordat er veel ruimte is, met relatief weinig mensen en roofdieren.

In Moerdijk speelt de film zich onder meer af rond de oeverzwaluw, die nestelt op een steenworp afstand van de chemische industrie. Ook zeehonden, meeuwen, lepelaars en de bunzing maken deel uit van het dierenrijk in de zeehavens.

Het idee voor de film ontstond toen Veldkijker Films in 2016 natuuropnamen maakte op het industrieterrein van Shell Moerdijk voor de beeldencollectie van Stichting Natuurbeelden en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Voor de ontwikkeling en uitvoering werkt Veldkijker Films samen met EMS Films, maker van de eerste editie van De Nieuwe Wildernis over de Oostvaardersplassen, die 700.000 bezoekers trok en werd beloond met een Gouden Kalf.

De Nieuwe Wildernis 2.0 – Wild Port of Europe komt in 2021 in de bioscoop.